Varför naturlig hudvård?

Visste du att huden är vårt största organ? Om man skulle veckla ut huden är den nästan två kvadratmeter stor och väger mellan fyra och fem kilo.  Huden har många olika funktioner bland annat att skydda underliggande vävnader, att vara vattenavstötande, skydda, reglerar kroppstemperaturen, att vara ett avgiftande utsöndrings- och ett andningsorgan. Huden avlastar nämligen njurarna via svettning. Just att svettas är en viktig transportkanal för ämnen som ska ut ur kroppen. För att huden ska kunna andas måste vi se till att vår hud inte blir tilltäppt av ämnen som förhindrar syreupptaget och uttransport av gammalt syre.  Att det som är inuti kroppen kommer ut ur huden genom svettning innebär också att det som vi lägger på huden kommer in i kroppen. Det är alltså inte bara det vi stoppar i munnen som kommer in i kroppen utan även det som vi smörjer på huden. Man kan säga att huden äter det som den får.

 

Vad vill du mata din hud med?

Den konventionella hudvården är bland annat uppbyggd på ändliga resurser såsom petroleumbaser det vill säga mineralolja, plaster, och råolja. De flesta är också fullproppade med olika typer av syntetiska konserveringsmedel som ska göra produkterna mer hållbara. Man skulle kunna jämföra konventionell hudvård med en tomat besprutad med kemiska bekämpningsmedel för att klara av att se så färsk ut så länge som möjligt. Men vem vill äta en tomat som är två veckor gammal? Det bästa för kroppen är att mata den med så färska och rena råvaror som möjligt.

 

Byta till naturlig hudvård

När du börjar byta ut dina vanliga krämer, schampo och deodoranter mot naturliga alternativ kan det ta ett tag för huden avgiftas. Under denna tid kan huden bli torrare och kännas sträv, håret kan kännas smutsigt och fett snabbare och svettet under armarna kan dofta illa då slagg och gifter har möjlighet att faktiskt lämna kroppen än innan då porer under armarna kanske täppts till med aluminiumbaserade deodoranter. Det gäller bara att ha tålamod och ge kroppen den tid den behöver.

Vill du inte köpa färdig hudvård går det utmärkt att göra egen hudvård av det som finns i skafferiet. Att göra din egen hudvård är det bästa både för miljön och kroppen. Och då vet du garanterat vad det är som du smörjer in dig med.

Tips! Börja med att byta ut de produkterna som du använder mest av och som ligger direkt på huden och inte tvättas bort så som ansiktskrämen, deodoranten och kroppslotion.

 

Varför naturkosmetik?

Naturkosmetik bygger på kärlek och respekt för naturen och det handlar om en holistisk syn på människan och miljön. Kroppskrämer och annan hudvård som är naturkosmetik innehåller bara förnyelsebara råvaror, och är baserade på kallpressade vegetabiliska oljor med värdefulla eteriska oljor och örter. Ingredienserna kommer från växtriket, är vild- eller ekologiskt odlade, och råvarorna är biologiskt nedbrytbara. Tillverkningen bygger på gammal kunskap om hur man använder blommor, örter och kallpressade vegetabiliska oljor för att få fram hudvårdsprodukter som vårdar huden.

Sedan urminnes tider har människan tagit hjälp av naturens resurser för att försköna och vårda kroppen. I dag är naturkosmetik det trendigaste valet, men också det enda hållbara alternativet för en naturlig skönhet.

Det här är naturkosmetik:

~ Ingredienserna ska komma från växtriket, vildodlade eller ekologiskt odlade.

~ Djurdelar får inte användas. Djurtester är absolut förbjudet

~ Inga syntetiska doft- eller färgämnen.

~ Konservering ska ske med naturliga eller naturidentiska ämnen.

~ Ingen radioaktiv bestrålning för att sterilisera produkter.

~ Mineraloljor eller silikoner får inte förekomma.

~ Råvarorna ska vara biologiskt nedbrytbara.

~ Minimal miljöpåverkan av produktion och förpackningar

~ Motståndstagande mot genmanipulation.

~ I så lång utsträckning som möjligt ska det vara ekologiska råvaror som är odlade på gårdar som är Fair Trade certifierade.

~ Transperent och en Fullständig innehållsdeklaration

~ Kontrollerad genom oberoende provningsinstitut.

(Källa: turkos.se)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *