Ämnen att undvika

I USA och Kanada, även inom EU, har man bestämt att en innehållsförteckning på kosmetika ska se lika ut i alla länder. Man använder därför en förteckning över gemensamma namn på ämnen som kallas INCI, International Nomenclature of Cosmetic Ingredients. I INCI-listan står alla växtbaserade ingredienser med sitt latinska namn vilket gör att det även kan vara svårt att känna igen och förstå de naturliga ingredienserna.

Tänk på att…

... ingredienserna står i fallande ordning vilket innebär att den ingrediens som produkten innehåller mest av, står först.

Tips! En tumregel är att ju kortare ingredienslista desto renare produkt! 

 

Tvivelaktiga ämnen

Konventionell hudvård innehåller ofta syntetiska ämnen där vissa har visat sig vara skadliga både för människan och miljön. Här är listan över de vanligast som är bra att känna till!

Aluminiumklorid (INCI: Aluminum Chlorohydrate) – är ett aluminiumsalt som används i de flesta deodoranter. Det ger en svetthämmande effekten då aluminiumsalterna stänger hudens svettporer. Att använda detta ämne varje dag i känsliga armhålan, som dessutom ofta rakas och skadas, är inte helt säkert. Man har kunnat se att aluminium kan ge hjärnskador, nervskador och påverka senila sjukdomar.

BHT (INCI: BHT) – är en antioxidant som tas upp av huden och är cancerframkallande.

Butylacetat/Butyletanoat – (INCI: Silicon/Dimethicone/Diphenyl Diemthicone/Methicone) – är lösningsmedel i till exempel nagellack och den vanligaste ingrediensen i lacket. Skadar nervsystemet. Gör solprodukter vattenfasta och läppstift ”kyssäkta”. Misstänks vara en bioackumulator det vill säga samlas i växter, djur och människor. Kan bilda formaldehyd vid nedbrytning. Formaldehyd är allergi och cancer-framkallande. Det är den vanligaste ingrediensen i nagellack.

Ftlater (INCI: alcohol denat parfum) – är vanlig sprit som denaturerats, det vill säga gjorts odrickbar. Finns i parfymer och hudvård. I djurtester visar det sig att ett flertal ftalater har reproduktionstoxiska egenskaper.

Mineralolja (INCI: mineral olja, medicinsk vitolja, oleoum petroleum, paraffin, paraffinum liquidum, oleum vaselin, vaselin, parrafinolja, petroleum, propylen, vit mineral olja) – är en restprodukt från fossilt bränsle och finns i nästan all konventionell hudvård i dag. Om man bara lyssnar på namnet kan man tro att det är nyttigt för kroppen, men mineralolja innehåller ingenting av värde för hud, kropp, natur eller djur.

Natriumlaulyrsulfat (INCI: Natrium lauryl sulfat, NLS) – är en vanlig tensid. Tensider är både vatten- och fettavvisande. NLS löser inte bara upp smutsigt fett utan även hudens eget skyddsfett. Bör användas med försiktighet och bör inte ingå med mer än någon procent i produkter. NLS finns dessutom i tandkräm där den kan orsaka små hål på slemhinnorna i munnen vilket innebär att vi kan få i oss NLS då det är nästintill oundvikligt att inte svälja lite tandkräm när man borstar tänderna. Tänk på små barn här. Bör inte stå högt upp innehållslistan!

PEG (INCI: Polyethylene glycol PEG 50 Stearate) – är ett syntetiska emulgeringsmedel som gör att vatten och fett kan blandas. Emulgeringsmedel påverkar alltså konsistensen på produkten. Men PEG funkar också som en återfettare i till exempel flytande tvål och det stabiliserar skum. PEG är svåra att bryta ner för miljön och har visat sig ha negativa hälsoeffekter.

Propylenglykol (INCI: Propylenglykol) – är en flervädesalkohol som framställs ur propen som i sin tur kommer från krackningsgaser. Dessa bildas vid destillation av bergolja från petroleumindustrin.

Silikoner (INCI: slutar ofta på –cone, -conol och –xane) – lägger sig som en hinna på huden och håret och täpper till.

Silkesprotein (INCI: Silk Amino Acid) – är en del leverantörer säljer silkesprotein där silkesmasken måste dödas för att utvinna proteinet.

Sulfater (INCI: Sodium lauryl sulfate, sodium laureth sulfate förkortas SLS/SLES) – gör så att schampo och tvålar löddrar. Sägs vara svårt för naturen att bryta ner.

Syntetiska parfymämnen (INCI: Fragrance, perfume) – är framställda av okända syntetiska kemikalier. De flesta syntetiska parfymer innehåller ftalater, som är fertilitetstörande. Tänk på att även naturliga parfymer som baserade på eteriska oljor kan vara allergiframkallande.

Triethanolamin och diethanolamin (INCI: TEA, DEA och triethanolaminstearat, triethanolaminauryletersulfat) – framställs inom den petrokemiska industrin. Har i flera decennier använts som ett emulgeringsmedel inom hudvårdsindustrin. Den är kraftigt irriterande på huden och ögonen och tränger in i huden och kan skada. Dessutom kan den tillsammans med nitratjoner som finns i vanligt dricksvatten bilda cancerogena ämnet nitrosamin.

 

Konserveringsmedel att undvika:

Euxyl K 100 (INCI: Benzyl Alcohol, Methylchloroisothiazolinone, Methylisothiazolinone) – är ett konserveringsmedel som är registrerat som bekämpningsmedel klass 2. Vanligaste orsaken att du inte tål en produkt. Kan orsaka blåsor, varbölder, klåda, utslag och svullnader i huden.

Actizide AC (INCI: Methylchloroisothiazolinone, Methylisothiazolinone) – är ett konserveringsmedel som är registrerat som bekämpningsmedel klass 2. Vanligaste orsaken att du inte tål en produkt. Orsakar bl a blåsor, varbölder, klåda, utslag och svullnader i huden.

Kaliumsorbat (INCI: Potassium Sorbate) – är ett konserveringsmedel men många människor är eller utvecklar allergi för detta ämne.

Parbener (INCI: Metylparaben, Butylparaben, Etylparaben, Propylparaben, Isobutylparaben) – är effektiva konserveringsmedel i många formuleringstyper. Används primärt för deras bakteriedödande och antimögel egenskaper. De finns i schampo, kommersiella fuktkrämer, rakgelé, personliga smörjmedel.

Propylenglykol (INCI: Propylen Glykol) – är en av de vanligaste ingredienserna i hudvård men finns även i mat, makeup och deodoranter fungerar som konserveringsmedel.

Triethanolamin(INCI: Triethanolamine) – är ett konserveringsmedel som framställs inom bensin industrin. Är kraftigt irriterande på ögon och hud. Tränger igenom huden och kan orsaka lever skador. Kan tillsammans med charkuteriprodukter och ämnen i vårt dricksvatten bilda cancerogena ämnet nitrosamin.

 

 

One Comment

  1. Woah! I’m really enjoying the template/theme of this site. It’s simple, yet effective. A lot of times it’s challenging to get that ”perfect balance” between usability and visual appearance. I must say that you’ve done a fantastic job with this. Also, the blog loads very quick for me on Safari. Exceptional Blog!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *