Stora märkningsguiden: Hur eko är din kräm?

Naturligt, biologiskt, organiskt och ekologiskt – kärt barn har många namn. Men hur naturlig är egentligen din kräm? Och vad betyder symbolerna?

Efterfrågan på naturkosmetik ökar och många producenter vill förstås framstå som så ”gröna” som möjligt. Ett löv eller ett produktnamn som flörtar med vår flora kan få vem som helst att tro att innehållet i en hudvårdsprodukt är naturligt. Och det är faktiskt helt okej att marknadsföra en hudvårdsprodukt som naturlig bara den innehåller någon enstaka procent naturliga råvaror. Har produkten en extern certifiering av tredje part i form av en symbol på förpackningen, betyder det att den uppfyller vissa krav på naturliga och ekologiska ingredienser. Tyvärr är det ingen garanti för att produkten är så ren som du kanske förväntar dig då det finns en uppsjö av ekosymboler som alla har olika kravspecifikationer. Vem som helst kan dessutom starta ett företag som ekomärker hudvårdsprodukter och de flesta tar rejält betalt för användning av just deras symbol. Vissa producenter av naturkosmetik har därför ingen möjlighet att ha en tredje parts certifiering då kostnaderna många gånger är väldigt höga.

Visste du att…

… om en produkt är ekologisk odlad är den automatiskt GMO fri?

… ingredienslistan för hudvård kallas INCI-lista och står alltid i fallande ordning?

… kosmetika innehåller ofta 50 till 80 procent vatten? Vatten kan inte certifieras som ekologiskt och räknas därför oftast inte med när det gäller kraven av ekologiska ingredienser i en produkt?

Fakta: Alla produkter som inte har någon märkning följer EU:s gränsvärde för gränsvärde för gift. Produkter som påstår sig vara ekologiska ska kunna bevisa att en del av innehåller är ekologiskt. Idag räcker det med att en procent är ekologiskt för att en produkt ska få kalla sig det.

Hitta rätt bland symbolerna

Vad betyder märkningarna på hudvårdsprodukter och vad ställer den för krav på innehållet?

Här är en lista på de vanligaste symbolerna.

 

svanenmärkning

 

 

 

 

Svanen. Bra miljöval

Innehållet ska vara biologiskt nedbrytbart. Inget krav på att innehåller ska vara ekologiskt eller komma från naturen. Vissa kontroversiella hudvårdsingredienser såsom SLS och propyleglykol tillåts av Svanen.

 

ekologisk, cosmebio

 

 

 

 

 

 

 

Cosmebio BIO

Minst 95 procent av innehåller ska vara naturliga ingredienser eller ha naturligt ursprung. Minst 10 procent av den totala produkten måste vara ekologiskt. Tillåter 5 procent syntetiska ämnen.

.

 

ekologiskmärkning, hudvård

 

 

 

 

 

 

 

Cosmebio ECO

Minst 95 procent av innehållet ska vara naturliga ingredienser eller ha naturligt ursprung. Minst 5 procent av den totala produkten måste vara ekologiskt. Tillåter 5 procent syntetiska råvaror.

 

ekologisk märkning bdih

 

 

 

 

 

BDHI Certified Natural Cosmetic

Har endast rekommendationer gällande andel växtbaserade ingredienser och råvaror. Förbud att använda syntetiska färg- och doftämnen, silikoner, paraffin och andra produkter från petroleum.

 

ekologisk märkning, hudvård

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ECOCERT Organic cosmetic

Minst 95 procent av innehållet ska vara naturligt eller ha naturligt ursprung och 10 procent av det måste vara ekologiskt. Tillåter 5 procent syntetiska ingredienser. Tillsatt vatten räknas som naturligt.

 

ekologisk märkning ecocert

 

 

 

 

 

 

 

 

ECOCERT

Minst 50 procent av innehållet ska vara naturligt eller ha naturligt ursprung och 5 procent av det måste vara ekologiskt. Tillsatt vatten räknas som naturligt.

 

ekologisk märkning hudvård

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cosmos Organic

Minst 95 procent av innehållet ska vara växtbaserat och minst 20 procent ska vara ekologiskt. Viss andel syntetiska ingredienser tillåts.

ekologisk märkning, hudvård

 

 

 

 

 

 

 

 

Cosmos Natural

Inga krav på andel ekologiska ingredienser. Syntetiska ingredienser upp till 2 procent tillåts.Tillåter inga djurdelar men kan innehålla råvaror som produceras av djur såsom honung.

Eu blomman hudvård

 

 

 

 

 

 

EU Ecolabel

En miljömärkning som Svanen. Produkterna uppfyller stränga miljö- funktions- och kvalitetskrav.

ekologisk märkning

 

 

 

 

 

 

Biocosc

Minst 97 procent av innehållet ska vara naturligt eller ha naturligt ursprung. Minst 95 procent ska vara ekologiska. Tillåter upp till 3 procent syntetiska ämnen.

ekologisk märkning hudvård

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nature

Har tre nivåer som symboliseras av antal stjärnor. För varje produktkategori är det fastställt mininivåer och maxinivåer för olika ämnen. Man skiljer på; naturliga ämnen, naturnäraämnen och naturidentiska ämnen. Vatten räknas inte in i procenthalten, även om vatten räknas som naturligt.

 Nature Naturkosmetik

Alla oljor och vattenfria produkter måste innehålla minst 90 procent naturliga ingredienser. Övriga 10 procent är så kallade naturidentiska substanser alternativt naturliga ingredienser som bearbetats. Inget rent syntetiskt innehåll godkänns.

 Nature Naturkosmetik med ekologiska ingredienser

Här krävs högre halt av naturliga ämnen och lägre av naturnära ämnen. Minst 70 procent av de naturliga ämnena måste vara ekologiska.

 Nature Ekologisk naturkosmetik

Här krävs högre halt av naturliga ämnen och lägre av naturnära ämnen. Minst 95 procent av de naturliga ämnena måste komma från ekologiska odlingar eller certifierade vildsamlingar.

 

 

ekologisk märkning hudvård

 

 

 

 

 

 

 

 

USDA

Har tre olika nivåer:

Organic 100 %

100 procent av innehållet är ekologiskt, vatten och koksalt uteslutet.

Organic 95 %

Minst 95 procent av innehållet är ekologiskt, vatten och koksalt uteslutet. De sista 5 procent får endast bestå av ämnen som finns på listan över godkända ämnen.

 Made With Organic Ingredients

Minst 70 procent av innehållet är ekologiska ingredienser.

ekologisk märkning hudvård

 

 

 

 

 

 

 

 

Soil Association standard

Minst 70 procent av ingredienserna (förutom vatten) är ekologiskt.

ekologisk märkning hudvård

 

 

 

 

 

 

Soil Association ekologisk

Minst 95 procent av ingredienserna (förutom vatten) ska vara ekologiskt.

 

veganmärkning

 

 

 

 

 

 

 

Leaping Bunny

Förespråkar en gemensam standard för djurvänliga produkter. Märkningen garanterar att produkten ej har testats på djur. Inget krav på varken naturliga eller ekologiska ingredienser.

Veganmärkning hudvård

 

 

 

 

 

 

 

 

Vegan blomma

Inget av innehållet är animaliskt eller har animaliskt ursprung, som t ex honung eller fett från fårull (lanolin). Produkten är ej testad på djur i någon fas. Inget krav på varken naturliga eller ekologiska ingredienser.

astma allergi märkning hudvård

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Astma allergi

Produkten ska vara parfymfri och fri från allergener, allergiframkallande ämnen, allergen och fria från irriterande ämnen.

 ekologisk märkning EU lövet

 

 

 

 

 

 

EU lövet

Märkning av jordbruksprodukter så på naturliga hudvårdsoljor kan man hitta det här märket. Innehåller mer än 95 procent ekologiska ingredienser. Strikt begränsning av användningen av kemiska medel till undantagsfall. Användning av GMO i produktionen är förbjuden.

fairtrade märkning hudvård

 

 

 

 

 

 

Fairtrade

En Fairtrade certifierad producent har schyssta avtal med odlare och arbetar med att minska sin miljöpåverkan och att integrera miljöhänsyn i hela verksamheten.

fair for life

 

 

 

 

 

 

 

 

Fair for life

Det här är en certifiering är ett snäpp vassare än Fair trade och symboliserar både socialt ansvarstagande och rättvis handel. För att få certifieringen låter företaget en tredje part inspektera produktion, tillverkning och handel. Den kombinerar strikta sociala och rättvisemärkta standarder med anpassning till lokala förhållanden. Systemet är utformat för både livsmedel och icke – livsmedelsprodukter så som kosmetika, textilier eller turisttjänster.

krav märkt

 

 

 

 

 

 

 

KRAV

Andelen KRAV-certifierade ingredienser är minst 95 procent av vikten, koksalt och vatten får ej räknas med.

Källa: nocsweden.se

pureskincare_1

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *