Kemikalier i badrumsskåpet

kemikalier i hudvård, naturligt hudvård

Avslutande frågestund med: Hanna Sjöström, Naturligt Snygg, Sofia Mellström KICKS, Maria Åkerberg, Dermanord, Lovisa Källmark, Assisterande Programchef Miljö på FORES, Kristina Yngwe, Centerpartiet.

I genomsnitt använder en kvinna tolv olika kosmetikaprodukter varje dagen, för män är det i genomsnitt åtta. Det i sin tur innebär direktkontakt med 168 olika kemikalier för kvinnor och 85 olika kemikalier för män, bara från badrumsskåpet. 

Nu äntligen börjar det hända någonting! Politikerna har öppnat upp ögonen på innehållet i hudvård och kosmetika och tar detta allvar. Ja, alltså att hudvård faktiskt kan innehålla både miljö- och hälsofarliga ingredienser. Häromdagen var jag på ett intressant seminarium i ämnet där en gedigen panel av talare var inbjudna. Kort kan man sammanfatta den två timmar långa debatten så här: 1) det är en lång väg att gå då kosmetika har fallit mellan stolarna när det gäller granskning av dess ingredienser, 2) det finns ingen ansvarig myndighet att rapportera eventuella biverkningar och ämnen i kosmetika, 3) hudvård kommer de närmsta åren att granskas under lupp framförallt eftersom det kommer mer och mer studier på att dessa produkter innehåller hormonskadliga ämnen. När det gäller riskbedömning av ämnen granskas alla ingredienser var för sig i  dagläget, vad som händer när olika ämnen i en burk blandas man alltså inte redovisa. Flera vanliga ämnen* i kosmetika och hudvård, har alltså redan uppmärksammat vara framförallt skadliga för framförallt miljön. Det vi smörjer på oss åker ju ut i våra vatten och naturen genom avloppen. Precis som innehållet i maten har uppmärksammats de senaste åren kommer nu fokus att ligga på innehållet i det vi smörjer på vår hud. Jag är hoppfull!

”Vi lever i en kemoster, vi antastas av en mängd kemikalier varje dag både genom det vi smörjer på huden, från luften och från vattnet. Exponeringen av farliga ämnen ökar absolut om du använder en produkt som innehåller flera hormonförändrade ämnen.”

Ian Cotgreave, professor i toxikologi på Karolinska Institutet, Swedish Toxicology Sciences Research Center

”Reningsverk renar inte kemikalier som vi släpper ut genom duschen genom sitt system. Därför måste vi se till att miljöskadliga ämnen inte hamnar där.”

Peter Sörngård, miljöexpert, Svenskt Vatten

”Det är först när en kosmetisk produkt är ute på marknaden som ämnen i burken tillsammans börjar testas.”

Cecilia Hectors, avdelningschef Miljögifter, Naturskyddsföreningen

”Det är inte dosen av hormonstörande ämnen som är viktigt utan när i livet som vi utsätts för dessa ämnen.”

Cecilia Hectors, avdelningschef Miljögifter, Naturskyddsföreningen

 

* Några ämnen som absolut inte bör finnas i våra vatten men som finns där är bland annat: PFAS, Triclosan, Mikroplaster, 2-ethylexyl-4-metoxicinnament och Vismut. Vissa av dessa har visat sig bland annat påverka vattenorganismers fortplantning.

 

 

pureskincare_1

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *